feb

12

Heusden A - Heren A: 74 - 69

Ingezonden door: Gerry Henraat

20u30. Dat is het tijdstip waarop bejaarden veelal naar bed moeten in hun home, maar vandaag mocht uw dienaar uitzonderlijk “wat later opblijven” en zich nog naar sportzaal OLYMPIA in Heusden begeven, voor een burentwist tussen onze Zonhovense blauwtjes en de plaatselijke schonen. Weliswaar géén Youssoupha  Fall van 2m21 in hun rangen, die 3 meter hoog zonder springen (!) éénhandig een Molten nr 7 uit de lucht weet te plukken, maar wel een schare degelijke spelers, die zich naar positie 4 in het klassement hadden gewurmd na 10 winstpartijen.

Spek voor onze bek, of te hoog  gegrepen ? Mission impossible ? A challenge, dat alleszins.

Een visitekaartje afgeven heet dat : het Heusdens nr 8, ene Lemmens, scoort 3 x op rij, en werkt op ons gemoed met een 6-0 stand. Lesje geleerd, en Zonhoven schiet in actie : Kenny, Jonas Peeters (een bom !) en Marnic bieden weerwerk, en na 5 minuten spel noteren we een 6-7. Ex-Zonhovencoach Sander Vaes vindt dat wat overdreven, en samen met ploeggenoot Simons brengt hij Heusden met 13-7 cijfers andermaal met een 6-0 op voorsprong. Maar de blauwtjes vechten voor wat ze waard zijn : Martijn, Wim, Jonas en Raf timmeren er op los, terwijl Emre in volle vuur al enkele “faults” laat noteren. Mooie 13-16cijfers na de verkenningsronde !

Quarter 2, en Raf nestelt zich onder de ring : foutief gestopt, verzilvert hij alle strafworpen – hij maakt daar namelijk  “straffe worpen” van -, en na nog 2 veldscores in surplus is het aan Martijn om ons naar een 20-27 te brengen. Beide ploegen domineren kennelijk in een beurtrol, want na heel wat Zonhovense verdedigende fouten hebben we alweer Kenny en Raf broodnodig om ons met geruststellende 37-37cijfers te laten uitrukken voor een drankje.

Een zelfde spelbeeld in het derde quarter. Vandaag zijn ook Jonas Iven en Beau van de partij, doch deze laatste weet de referee niet echt te charmeren : hij krijgt vrij gemakkelijk fouten aangesmeerd, en zal straks zelfs met te grote foutenlast van het veld verdwijnen. Ook Kenny loopt vandaag tegen een T-tje aan voor “verbale onenigheid” met de gezagvoerder, want de partij is werkelijk “stevig”. Maar we blijven scoren en Bo, Wim en Raf slagen erin ons met een 50-53stand af te leveren voor de finale : nog steeds behoorlijke perspectieven !

Oef : Heusden zet zijn joker in, Decabooter (10), die met zijn 3-cijferig gewicht op “ramkoers” niet te stoppen valt, en in zijn moves vriend-en-vijand meesleept naar de ring. Zelfs onze boomlange en toch vrij solide Wim neemt ie moeiteloos mee op wandel naar het netje ! De eerste 5 minuten van dit spelschuifje moeten we het onderspit delven ondanks scores van Raf, Jonas en Marnic, waarna de 64-64 gelijkstand door de reeds genoemde Vaes, Lemmens, Decabooter en Elsen wordt bijgespijkerd tot 74-66. Aan Jonas Peeters is de eer gegund van, met zijn vierde bom van de avond, de pijn wat te verzachten tot een fraaiere 74-69.

Wie al 12 jaar aandachtig toekijkt op dit balspel, heeft het wel begrepen : het lichte overwicht, dat de tegenstrever in zijn mars heeft, komt heel vaak pas tot uiting in de slotminuten, “wanneer het er écht toe doet”. De Amerikanen hebben niet voor niets de term “Money time” bedacht : die enkele slotminuten, waarin de ploeg met de meeste ervaring en de grootste focus zich nog kan opladen om het onderste uit de kan te halen, en de zegepalm in de wacht te slepen. De inleiding tot dit stukje schreef ik overigens reeds daags vóór de wedstrijd : wie het klassement en de scoreverhoudingen bestudeerde, wist wel ongeveer wat er te wachten stond : 10 overwinningen versus 5 …

Maar een even grote waarheid is dat elke wedstrijd moet gespeeld worden : zelfs Kampioenenploeg Oostende zakt met verhoogde hartslag  af naar de Hasseltse Alverberg, en bij dat andere balspelletje blijft Standard Luik eveneens liever weg bij de geel-blauwtjes van Sint-Truiden.  

Zo bleven “onze jongens” 35 minuten lang de evenknie van dit Heusden, dat  “haalbare kaart”  bleek/leek(?) te zijn. 

Quarters :  13-16   24-21   13-16  24-16

Scores :  Senne, Beau 4, Martijn 8, Wim 8, Jonas 12, Jonas I., Kenny 6, Raf 23, Emre, Marnic 8.

Ludo Grouwels