okt

29

Heren A - Lummen A (BvL): 80-89

Ingezonden door: Gerry Henraat
Bekeren. Het heeft iets, maar soms ook helemaal niets. Vooral wanneer men de competities door elkaar schudt, en tegenstrevers op het veld brengt die elkaar “in het gewone leven” niet zouden ontmoeten. Waar het klasse-verschil in de vroege namiddag nog megagroot  was, met onze Pupillen A als gedwee slachtoffer van een topper, rechtten onze Heren A wat later de rug en boden Lummen  A, uit 1° Provinciale, 33 minuten lang  een weerstand om U tegen te zeggen.

De voorgift van 5-0 werd weliswaar in amper 2 minuten naar de filistijnen geholpen door stoere Lummense basket, doch met enkele bommen beten de Blauwtjes van zich af tot 17-20 na 5 minuten spel. Scores, daar zouden we vandaag  niet verlegen om zitten, want op alle afstanden én onder de ring werd er behoorlijk wat gekegeld. Ook in de tweede helft van dit eerste quarter werd er in een beurtrol gescoord, zodat we met 29-32, slechts een bomwaarde verschil, even van het parket  mochten. Ingehaald en gepasseerd, dat wel, maar zeker niet op een hoopje gespeeld !

Doch Lummen schakelde een versnelling hoger in het tweede quarter, en heel even keken we tegen een 0-8 aan. Begin van de afgang ? Forget it ! Benjamin, Beau en Martijn bevestigden de Zonhovense kwaliteit, beenden haastig bij, en na een bom van Benjamin, gevolgd door twee verzilverde “free throws”, konden we zelfs in een leiderspositie van het veld, met mooie 52-50cijfers. Daar was bikkelhard voor gestreden, want aan talent ontbrak het ook niet aan de overkant : reeds 9 van hun 10 spelers hadden inmiddels gescoord !  

Gelegenheidscoach Samer verzamelde zijn troepen, en trachtte met strategische ingrepen deze  voorsprong te bewaren : “Miracles happen !” moet hij gedacht hebben, en de kunst was onze jongens hiervan te overtuigen.  We kregen mooie basket te zien op elke speelhelft en haasje-over werd de nieuwe sport, want er werd beurtelings gescoord tot we opnieuw met lichte voorsprong dit wedstrijdschuifje konden afronden : 70-68. Onze “keeper” was dit quarter niet minder dan 6 maal gepasseerd door nr 14, Bert Hulsmans, terwijl aan Zonhovense zijde Beau, Raf, Martijn, Benjamin, Ruben en Emre de presentielijst hadden ondertekend. 70-68, een mooi uitgangspunt voor de wedstrijdfinale.

Miracles happen, schreven we, maar je kan er nu eenmaal niet op rékenen …  De Lummense boys haalden een nieuw wit konijn uit de hoed, zeg maar witte raaf, want met niet minder dan 17 punten in één enkel quarter bracht dit nr 11, Gert Vanwijn (ongetwijfeld broer van Hans ?!?) ons de gevreesde genadesteek toe. Met een handvol bommen en wat strafworpen trachtten Kenny en Beau nog de achterstand te milderen, doch 4 vijandelijke lange-afstandstreffers deden Blauwwit definitief de das om : 80-89

“In cauda venenum !”, zou ene Antwerpse Bart zeggen : het venijn zit (‘m) in de staart. Hoe vaak wordt het verschil niet gemaakt in dat dekselse vierde kwart , wanneer de meest ervaren ploeg toont dat hij de organisatie, focus  en geestdrift volle 40 minuten lang kan bewaren. Ook de fysieke paraatheid speelt dan parten. Dit Zonhovens team heeft vandaag erg lang stand gehouden tegen deze bovenklasser en van hun beste basket gebracht. Maar … moest uiteindelijk de duimen leggen tegen deze gesmeerde Lummense machine, die nog “mild” was door een vaak onnauwkeurige afwerking. De morele schade bleef dus beperkt : onze guys kunnen straks weer naar hun eigen competitie terug, in de wetenschap dat ze heus wat leuks tussen de lijnen kunnen brengen. Noteren we nog dat er vandaag bovendien meerdere spelers weerhouden waren door belet of een kwetsuur.

Quarters :  29-32   23-18  18-18   10-21

Scores : (voorgift 5) Beau 19, Martijn 15, Jonas  P. 5, Emre  2,Ruben 6, Benjamin  19, Kenny  7, Raf 2. 

Ludo Grouwels