apr

1

Robot voor Evenementenhal!

Ingezonden door: Erik Jacobs

We kunnen jullie in primeur een nieuwigheidje presenteren. Vanaf volgend seizoen zal een robot deels de taken van de zaalwachters overnemen. Naar analogie met de Stad Hasselt heeft het Zonhovense gemeentebestuur een Robot, ontwikkeld door de mensen van de PXL, aangekocht. Men benadrukt ons dat het hier niet om een verkiezingsstunt gaat, doch dat het een serieus project is, met uitbreidingsmogelijkheden.

Ook Bert Jans, één van de betrokken zaalwachters, heeft al mogen kennismaken met de Robot. Het is de bedoeling dat hij er komt aan het begin van het nieuwe sportseizoen, begin augustus. En zijn taak is niet licht. Hij zal u verwelkomen als u in de sporthal binnenkomt, hij vertelt spelers in welke kleedkamer ze moeten zijn, hij kan u eventueel begeleiden naar de kleedkamers. Er werd zelfs een detectie-apparaat bij hem ingebouwd dat verstopte camera’s kan opsporen in de kleedkamers en doucheruimtes. Hij kan ook gezichten onthouden. Als je je éénmaal aan hem voorstelt, dan zal hij je de volgende keer begroeten door jouw naam te zeggen samen met een goedemorgen of goedenavond.

“Wij zijn zeer blij met onze nieuwe collega”aldus Bert verder. “Wij kunnen ons nu meer en beter richten op andere taken, zoals opruimen van materiaal, de zaal klaarzetten, enzovoort zonder steeds gestoord te worden door dezelfde vragen. Ook zal de robot u een standje geven als je met zwarte zolen de sportvloer betreedt. Dat is een zware last minder” aldus Bert.

 

Hoeveel dat het gekost heeft om zo’n Robot naar hier te halen, weet Bert niet. “Naar het schijnt is alles bekostigd door het gemeentebestuur met het oog voor een beter welzijn voor ons, zaalwachters. Een toffe geste van het gemeentebestuur”! In de wandelgangen valt te horen dat de Robot een kleine auto zou kosten, maar dat de kosten deels gedragen worden door een premie van de Vlaamse Overheid.

Ook onze eigen Johan is opgetogen met het initiatief. Johan: “Elke maand zal de robot ons nieuwste bier van de maand voorstellen; hij kan ook bestellingen opnemen en ambetante mensen die de zaak niet willen verlaten, kan hij een klein schokske geven. Kan, want het gemeentebestuur weigert voorlopig om veiligheidsredenen om die module te laten activeren.”

Het valt verder op dat de mensen die wij gesproken hebben (burgemeester, zaalwachter Bert en Johan) telkens in de hij-vorm over de robot spreken. “Klopt”,aldus Johan “al weet ik niet precies hoe dat komt”

Wel weet ik dat er nog een naam gezocht wordt voor de Robot. Het publiek kan vandaag, Paaszondag, éénmalig kennismaken met de Robot in de Evenementenhal. Stel jezelf voor en maak een praatje met hem. Bij Johan kan ook een naam voorgesteld worden voor de Robot door een briefje te steken in de urne op de toog. De gelukkige winnaar wordt dan ’s avonds getrokken en mag zich officieus Peter van de Robot noemen. Ook hieronder bij reacties mogen voorstellen gedaan worden.

Na vandaag gaat de Robot terug naar de PXL om hem fine te tunen, zoals dat zo mooi heet, om dan vanaf augustus fulltime in de E-hal te werken.

Goed om te weten is dat de Robot ook uitgeleend kan worden aan andere sportzalen of verenigingen. Meer info over deze modaliteiten kan u bekomen op communicatie@basketzonhoven.be